Mantolama
Mantolama, dış cephe ısı yalıtımı uygulaması anlamına gelmektedir. Uzun yıllar öncesinden beri Avrupa ülkelerinde oldukça gelişmiş ve standartlaşmış olan bu uygulama, ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamış, özellikle çetin geçen kış dönemlerinde enerji tasarrufuna yönelik bir ısınma tedbiri olarak kullanılmaktadır.
Mantolama Nedir?
Isınmak için evlerimizde kullandığımız kombi, kalorifer veya klima gibi cihazların sarf ettiği enerjileri yaklaşık olarak %50 civarında azaltan mantolama sistemleri, eğer binanın temel ve çatılarında da kullanılırsa bu tasarruf %60lara varabilmektedir.
Mantolama Isı Kazancı
Bina ısı kayıpları genelde kolon ve kirişlerin olduğu bölümlerden kaynaklanır. Bu nedenle iç cephe kaplama yerine bina dışı cephe yalıtımı yapılması, mantolama işleminin çok daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Kuralına uygun olarak yapılan dış cephe ısı yalıtımları ile kolonları, kirişleri, duvarları, pencereleri, bina yaşını korumayı ve sabitlemeyi sağlayacak, binanın gerçek ömrü kadar size kullanma hakkı tanıma imkânı verecektir.
Dış Cephe Mantolama
Dış cephe yalıtımı, binanın dışındaki betonun altına uygulanan bir sistemdir. Zemine uygulanan yalıtım ise daha farklı malzemeden olup, su sızdırmayan ve yüksek ağırlık basıncına karşı oldukça dayanıklı malzemelerden yapılmalıdır.
Zemine yapılan mantolama işlemlerinde levhaların aynı hizada olması ve birbirleri aralarında boşluk kalmayacak şekilde kenetlenmeleri gerekir. Üzerine ağırlık bineceğinden, yüksek basınçlara dayanıklı malzeme seçilmelidir.
Mantolama işlemini uygularken dikkatli ve özenli olunması, ilerde ortaya çıkabilecek zararları önlemektedir. İşini iyi bilen deneyimli ustalar tercih edilmeli ve uygulayacağınız malzemenin kaliteli olarak seçilmesi çok önemlidir.